Ποδηλατ-όραμα

Ο Σάκης, πεταλάρει στην Ολανδία!
Ο Σάκης, πεταλάρει στην Ολανδία!

Πολλά λέγονται και προτείνονται για πεζοδρομήσεις των ιστορικών κέντρων των πόλεων αλλά και της χρήσης του ποδηλάτου ως εναλλακτικού μέσου μεταφοράς μικρών αποστάσεων μέσα στην πόλη με σκοπό την διέξοδο από το απόλυτο χάος που δημιουργει το κυκλοφοριακό. Η δικιά μου πρόταση, την οποία φαντάζομαι θα έχουν σκεφτεί και άλλοι, είναι η πλακόστρωση μικρών δρόμων και η αποκλειστική χρήση τους από πεζούς και σε μια συγκεκριμένη λωρίδα από ποδηλάτες. Η αστυνόμευση δεν θα πρέπει να υφίσταται. Ο αμοιβαίος σεβασμός αλλά και η έξυπνη σχεδίαση με εκμετάλλευση κενών χώρων θα είναι τα στοιχεία αυτά που θα επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία της ποδηλατο-λωρίδας.

Εδώ θεωρώ ότι μπορεί να αναδειχθεί μια μικρή λεπτομέρεια η οποία μπορεί να είναι το κλειδί για την επιτυχία αυτού του μέτρου. Η πλακόστρωση αυτών των δρόμων δεν πρέπει να είναι τυχαία, άναρχη και με σκοπό τον καλωπισμό κάποιων γειτονιών της πόλης. Η διαφοροποίηση θα γίνει στην ένταξη όλων των πλακόστρωτων σε ένα δίκτυο το οποίο θα εκτείνεται σε όλο το μήκος της πόλης και θα είναι συνδεδεμένο ώστε να παρέχει μια ασφαλή διαδρομή σε κάποιον που θα θέλει να χρησιμοποιήσει το ποδήλατο του για να μεταφερθεί από τα Ανατολικά ή τα Δυτικά την πόλης στο κέντρο και πάλι πίσω. Θα μπορούσε να ονομαστεί “το ΜΕΤΡΟ του ποδηλάτου”!
Διατηρώ μια ελπίδα ότι μπορούν να βρεθούν στενά δρομάκια και πλατείες οι οποίες με την απαραίτητη διαμόρφωση θα μπορέσουν να αποτελέσουν μέρος αυτής της διαδρομής. Η ήπια αυτή διαμόρφωση θα πρέπει να είναι τέτοια που δεν θα επηρεάσει τον αστικό ιστό και την καθημερινότητα της πόλης σε κάθε περίπτωση.
Σε αυτήν την προσπάθεια πολλοί είναι αυτοί που θα μπορούσαν να βοηθήσουν βάζοντας με μικρή προσπάθεια και κόστος το λιθαράκι τους για την επιτυχία του μέτρου. Εν είδη brainstorming, παραθέτω κάποιους οργανισμούς που θα μπορούσαν να συμμετέχουν αλλά και το αντικείμενο συμμετοχής τους στο εγχείρημα.
Δήμος Θεσσαλονίκης – Χρήση υλικοτεχνικών μέσων, πλακοστρώσεις, διευθέτηση διαφορών, προώθηση μέσω TV100 – FM100
Τμήμα Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ – Σχεδιασμός αλλαγών, παρέμβαση στο αστικό περιβάλλον
Τμήμα Τοπογράφων – Σχεδίαση της διαδρομής, αλληλεπίδραση με άλλα δίκτυα
ΤΕΕ – Πρόταση νομικής θεσμοθέτησης της προσπάθειας
Ποδηλατάδες – Συμμετοχή στην επιχείρηση “ημερήσια ενοικίαση ποδηλάτων”
Bloggers σχετικοί με ποδηλασία – Spread the news!

Σκέφτομαι να φτιάξω μια τέτοια διαδρομή πάνω στο google earth, να την περάσω και να την κινηματογραφήσω με την video camera… ώστε να φανεί ακριβώς τι προτείνω.
Μέχρι τότε, παρατηρήστε το πόσα νέα ποδήλατα κυκλοφορούν στη πόλη. Απλά χρειάζεται να δώσετε λίγη προσοχή! Δείτε το βίντεο στο link!

Advertisements

3 Comments

  1. Μετά από αυτό που είδοα στο blog των psychohillers, μάλλον θα πρέπει να σε πληρώσω για την επαγγελματική καλλιτεχνική επιμέλεια!!! Ελπίζω να αξίζει τουλάχιστον! Πάντως θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό για να ολοκληρωθει΄η πρόταση που αναφέρω παραπάνω. Μετά πρέπει να το δείξουμε και σε κανέναν άλλο…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s