Επιστολή προς τον αντιδήμαρχο δημοτικών έργων & κυκλοφορίας, κ Δημητρίου

Παραθέτω την επιστολή που έστειλα στον Αντιδήμαρχο δημοτικών έργων και συγκοινωνίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, σχετικά με την δημιουργία ποδηλατοδρόμου στη Θεσσαλονίκη.

Κύριε Δημητρίου,

πρόσφατα διάβασα στο περιοδικό του ΤΕΕ/ΤΚΜ «Τεχνογράφημα» ένα άρθρο σχετικά με την απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης να δημιουργήσει ποδηλατόδρομο και να αναπτύξει γενικότερα ένα δίκτυο στο οποίο θα μπορούν οι Θεσσαλονικείς να κινούνται με τη χρήση του ποδηλάτου με ασφάλεια. Είμαι απόλυτα σύμφωνος με αυτή τη προοπτική και την υποστηρίζω απόλυτα, ενώ θα ήθελα να κάνω μια πρόταση σχετικά. Αυτό που προτείνω είναι να δημιουργηθεί ένας άξονας ο οποίος θα συνδέει τα Πανεπιστήμια με περιοχές που παραδοσιακά κατοικούν φοιτητές. Η πρόταση αυτή θεωρώ ότι είναι υλοποιήσιμη, γιατί μπορεί να υλοποιηθεί σε δρόμους μη κεντρικούς (συνεπώς δεν θα δημιουργηθεί σημαντική επιβάρυνση) ενώ επιπλέον το μέτρο θα απευθυνθεί κυρίως στους φοιτητές οι οποίοι έχουν και κίνητρο και δυνατότητα να μετακινηθούν με το ποδήλατο. Για τη πρόταση αυτή που κάνω, έχω δημιουργήσει ένα χάρτη με την βοήθεια των google maps. Δεν μπορώ να λάβω υπόψη μου περιορισμούς από τις χρήσεις των χώρων που έχω χρησιμοποιήσει στο χάρτη, αλλά το σημαντικότερο για μένα είναι η διάσχιση του άξονα από τα Πανεπιστήμια.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας

Η αντιμετώπιση του προβλήματος των μετακινήσεων είναι μια άσκηση την οποία προσπαθούν να λύσουν πολλές πόλεις ανα το κόσμο. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε εκ νέου τον τροχό, παρά να δούμε τι κάνουν οι γείτονες και να μιμηθούμε. Ας πάρουμε το παράδειγμα την Lyon, στην οποία έχει υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα ενοικίασης ποδηλάτων με πάνω από 340 σταθμούς ενοικίασης στην πόλη και στα περίχωρά της. Η ενοικίαση είναι πολύ απλή και γίνεται αυτόματα με τη χρήση πιστωτικής κάρτας, ενώ η επιστροφή του ποδηλάτου μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε σταθμό του οργανισμού.

Advertisements

1 Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s