Ανοίξαμε και σας περιμένουμε

Πρόσφατα ολοκλήρωσα την εκπόνηση δυο μηχανολογικών μελετών. Η πρώτη που ολοκληρώθηκε αφορούσε στο σχεδιασμό εγκατάστασης φυσικού αερίου σε νεόδμητη οικοδομή ενώ η δεύτερη αφορούσε στη μελέτη εγκατάστασης υδραυλικού ανελκυστήρα 4 ατόμων, τριών στάσεων για την ίδια οικοδομή. Αν και η εμπειρία μου και για τις δυο μελέτες ήταν μικρή, η μελέτη των κανονισμών που ισχύουν καθώς και παρόμοιων μελετών εγκατάστασης με βοήθησαν να καταλάβω πως υλοποιούνται τέτοια έργα ενώ έμαθα πολλά για τα υλικά και τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο κάθε χώρο ξεχωριστά. Οι μελέτες αυτές εντάσσονται σε ένα μεγαλύτερο έργο την ανέγερση μονοκατοικίας, που έχει αναλάβει η αδερφή μου (Αρχιτέκτων Μηχανικός) και ήταν προαπαιτούμενες για την έκδοση της οικοδομικής άδειας από την πολεοδομία Ευόσμου.
Κατά τη διάρκεια την αναζήτησης στοιχείων για τη μελέτη μου, παρατήρησα το γεγονός της έλλειψης αξιόλογου υλικού στο internet τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Ο κανονισμός βέβαια που ισχύει για τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου σε δίκτυα με χαμηλές πιέσεις είναι σχετικά καινούριος ενώ αυτός των ανελκυστήρων ανήκει σε περασμένες δεκαετίες. Στην περίπτωση του ΦΑ, η μελέτη που κάνει ένας μηχανολόγος μπορεί εύκολα να στηριχτεί στον κανονισμό και στο μοντέλο της τεχνικής έκθεσης που υπάρχει εκεί, ενώ κάτι αντίστοιχο δεν μπορεί να γίνει στη περίπτωση του ανελκυστήρα. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι η μεγάλη διάδοση τεχνικών software που εμπεριέχουν τυπολόγια και σταθερές τα οποία είναι στην ουσία μπούσουλες για την συγγραφή μιας τέτοιας έκθεσης. Οι διαφημίσεις για λογισμικό στο internet είναι ατελείωτες από ελληνικές εταιρίες λογισμικού, όμως αυτό που υποστηρίζω μετά την ολοκλήρωση και των δυο μελετών είναι ότι δεν είναι απαραίτητα για έναν μηχανικό ο οποίος μπορεί να χειριστεί στοιχειωδώς ένα πρόγραμμα τύπου excel.
Ένα τέτοιο excel έτυχε να «πέσει» στα χέρια μου μέσω ενός φίλου (thanx Σάκη και Βασίλη) το οποίο είχε στρωμένο όλο το τυπολόγιο, τους απαιτούμενους ελέγχους αλλά και τα δεδομένα που απαιτούνται ανάλογα με τις επιλογές που κάνει ο χειριστής. Το μόνο που απομένει είναι η σωστή επιλογή δεδομένων και ο έλέγχος αν τα αποτελέσματα είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια.
Εν κατακλείδι, η πρώτη προσπάθεια, όπως πάντα, είναι δύσκολη και απαιτεί χρόνο, όμως η επένδυση αυτή έχει αποφέρει σημαντική τεχνογνωσία σε αυτά τα δυο πεδία. Οι επόμενες μελέτες θα ολοκληρωθούν σε πολύ λιγότερο χρόνο και με πολύ λιγότερο κόπο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s