Νέος αντικαπνιστικός νόμος

Από την 1η Ιουλίου πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος αντικαπνιστικός νόμος με σκοπό τον περιορισμό του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Παράλληλα, το υπουργείο θεωρεί ότι αυτές οι απαγορεύσεις πρόκειται να μεταπείσουν τους καπνιστές αλλάζοντας τις συνήθειες τους κόβοντας το κάπνισμα.

Ως μη καπνιστής σε μια κοινωνία που το τσιγάρο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής κουλτούρας της, έχω υποστεί πολλές φορές τον καπνό των διπλανών μου και την ιδιαίτερα ενοχλητική μυρωδιά στα ρούχα μου και στον εαυτό μου μετά από μια βραδινή έξοδο. Θα ήμουν λοιπόν πολύ χαρούμενος αν θα μπορούσα να βγω με τους φίλους μου και να πιω ένα ποτό χωρίς να καπνιστώ από την κορυφή ως τα νύχια. Παρόλα αυτά, δυσκολεύομαι να πιστέψω την αποτελεσματικότητα του νόμου του Υπουργείου Υγείας.

Για να μην παρεξηγηθώ, ο νόμος αυτός δεν έχει να κάνει με πολιτικά κόμματα και με ιδεολογίες άμεσα, συνεπώς θα προτιμούσα να μην το συνδέσω με πολιτικές πεποιθήσεις. Από την άλλη, δεν είναι δυνατό να παραβλεφθεί ότι ο χαρακτήρας του μέτρου είναι κατασταλτικός, στη λογική όλων των μέτρων απαγόρευσης που έχουν τεθεί τα τελευταία χρόνια. Η πορεία είναι όμως ήδη προκαθορισμένη, όπως και του αντίστοιχου νόμου περί καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, που είχε θεσπιστεί το 2002. Ο νόμος θα μπει σε ισχύ στις 01/07/09, κανείς δεν πρόκειται να κάνει κάτι για αυτό, οι (ανύπαρκτοι πολλές φορές) ελεγκτικοί μηχανισμοί θα παραμείνουν ελαστικοί δεχόμενοι κάθε είδους πιέσεις, οι Έλληνες πολίτες δεν θα συμμορφωθούν αυτοβούλως, όπως στις περισσότερες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να εκφυλιστεί το σύνολο της προσπάθειας.

ΟΚ, τι προτείνεις; Αν δεν σου αρέσει αυτός ο τρόπος πρέπει να προτείνεις κάτι εναλλακτικό με αντίστοιχο κόστος και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Προτείνω αυτό που έλεγε πάντα ο σοφός λαός: «Κάλλιο γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε». Δηλαδή θα έκανα μια πραγματική έρευνα μέσα στα γυμνάσια και στα λύκεια για να εντοπίσω την ηλικία που ξεκινάει αυτή η κακή συνήθεια. Θα ζητούσα από τους ψυχολόγους να αναλύσουν τις αιτίες αλλά και τα κίνητρα των παιδιών που ξεκινάνε πρώτα το τσιγάρο σε μικρές ηλικίες. Θα δημιουργούσα μια πολλές περιοδεύουσες επιτροπές από ειδικούς παιδαγωγούς και ψυχολόγους για να αναστρέφω το κίνημα της στρατολόγησης νέων καπνιστών στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο.

Άραγε έχει επικεντρωθεί ποτέ κανείς στην ανασφάλεια των παιδιών που ξεκινάνε το κάπνισμα θεωρώντας ότι αυτή η κίνηση τους, τους δίνει μια υπόσταση σημαντική μέσα στο κοινωνικό τους περίγυρο;

Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα ήταν σαφώς πιο καλό αν γινόταν με ειλικρινή κίνητρα και με σωστή διάθεση, αποκτώντας συμμάχους σε μια αντιπαλότητα ποιότητας ζωής, πολιτισμού και υγείας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s