Ψηφίσαμε, άλλαξε χέρια ο Δήμος. Ε και;

Αποτελέσματα Δημοτικών εκλογών 2010 - Πηγή:Καθημερινή

Το ποσοστό αποχής στο Δήμο Θεσσαλονίκης κατά τις φετινές Δημοτικές εκλογές ήταν 54%! Συνεπώς, αυτοί που πραγματικά συμμετείχαν στη διαδικασία ήταν λιγότεροι από τους μισούς και από αυτούς υπήρχαν πολλοί που η ψήφος τους ήταν άκυρη ή λευκή. Λοιπόν; τι έγινε εδώ; Ποιό είναι το μήνυμα. Πέραν από τα κόμματα, ερμηνεύω και γω το πολιτικό μήνυμα που έστειλαν οι συμπολίτες μου…

Η Θεσσαλονίκη παραδοσιακά έβγαζε Δήμαρχο από τη συντηρητική παράταξη, εδώ και πολλά χρόνια με μεγάλη άνεση, ακόμη και την προηγούμενη τετραετία που τα ασχημα σχόλια γύρω από το όνομα του Παπαγεωργόπουλου ήταν πολλά και οι αποκαλύψεις για σημαντικές  καταχρήσεις δημοσίου χρήματος στο Δήμο Θεσσαλονίκης δεν απαντήθηκαν ουσιοδώς ποτέ. Η ΝΔ δεν αντιλήφθηκε το πόσο είχε βαρεθεί όλο αυτό το στύλ που απέπνεε ο Παπαγεωργόπουλος και η TV100 στη πόλη και αντί να προσπαθήσει να δώσει μια εναλλακτική πρόταση, επέλεξε να εκπροσωπηθεί από έναν άνθρωπο ο οποίος αναδείχθηκε από τον μηχανισμό της TV100 ως συνεχιστής της ίδιας παροχημένης αισθητικής… Δεν γνωρίζω αν είναι ικανός, αν θα έφερνε κάτι καινούριο και καλύτερο στη Δήμο Θεσσαλονίκης, πιστεύω όμως ότι πλήρωσε το μάρμαρο για τις επιλογές ή μη των προηγουμένων Δημάρχων.

Από την άλλη μεριά, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ γνωρίζοντας την αδυναμία του κόμματος να είναι ελκυστικό για τους ψηφοφόρους της πόλης εδώ και χρόνια σνομπάρουν την διαδικασία και αρνούνται να κατέβουν στις εκλογές… Αυτό έφερε ως αποτέλεσμα το κυβερνών κόμμα να υποστηρίξει την «ανεξάρτητη» υποψηφιόητα του Γιάννη Μπουτάρη. Η υποψηφιότητα αυτή, είχε συγκεκριμένα περίεργα χαρακτηριστικά μιας και δεν ήταν βαμένη ΠΑΣΟΚ, ο Μπουτάρης δεν είναι πολιτικός, διατηρώντας ένα εναλλακτικό προφίλ με μη πολιτικό ξύλινο λόγο. Αυτό δεν τον κάνει ικανό, δεν είναι προεξοφλιμένο ότι θα καταφέρει να κάνει κάτι το αξιόλογο στον Δήμο, θα πρέπει να περιμένουμε τον απολογισμό στο τέλους της τετραετίας.

Από τις δυο αυτές συνισταμένες, μπορούμε να συνθέσουμε το μήνυμα το οποίο είναι και το κεντρικό μήνυμα όλων των τελευταίων εκλογικών διαδικασιών. Η απαξίωση του πολιτικού συστήματος και η άρνηση των πολιτών να «αγοράσουν» το προϊόν των πολιτικών είναι πλέον μια πραγματικότητα η οποία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Παλαιότερα θυμάμαι να λοιδορούσαμε τους άλλους λαούς ο οποίοι είχαν πολύ χαμηλά συμμετοχής στις εκλογές τους θεωρώντας την Ελληνική κοινωνία άκρως δημοκρατική. Αυτές οι καταστάσεις αποτελούν παρελθόν πια,  η κοινωνία μας αποστασιοποιείται όλο και περισσότερο από τα κοινά μιας και οι αποστάσεις ανάμεσα στον ιδιώτη και τον Δήμο ή το Κράτος συνεχίζουν να μεγαλώνουν. Δηιουργείται η αίσθηση της αδυναμίας του πολίτη να έχει ενεργό ρόλο και να διαμορφώσει το πολιτικό γιγνεσθαι είτε με τη ψήφο του είτε με τις πράξεις του.

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα!

ΥΓ Εδώ μπορείτε να δείτε ένα ενδιαφέρον post από τον Νίκο Δρανδάκη με μια παρουσίαση από έναν διαφορετικό πολιτικό, σύγχρονο πειρατή!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s