Τσιτσάνης – Τραγούδια που γραφτηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής

Το περασμένο χειμώνα έγινε ντόρος γύρω από το όνομα του Ντίνου Χριστιανόπουλου μετά από τη συνέντεύξη του στη Πόπη Τσαπανίδου η οποία έγινε με αφορμή το γεγονός ότι αρνήθηκε να παραλάβει το μεγάλο βραβειο γραμμάτων για το 2011 για το σύνολο του έργου του από την Ελληνική πολιτεία…. (οι δηλώσεις του). Στη συνέντευξη αυτή τα νοήματα που περνάνε από τη στάση του έχουν τη σημασία τους ειδικότερα στη σημερινή εποχή.

Βλέποντας αυτή τη συνέντευξη στο youtube, αποφάσισα να διαβάσω κάποια από τα βιβλία του για να δω τι άνθρωπος είναι και τι πρεσβεύει, μιας και ο λόγος του στη συγκεκριμένη συνέντευξη ήταν και ερριστικός αλλά και κατασταλαγμένος. Δεν έχει νόημα να αναφέρω στοιχεία από τη ζωή του που γράφει στο βιβλίο του «Θεσσαλονίκην, ου μ’ εθέσπισεν» (για μένα τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του βιβλίου ήταν στοιχεία τα οποία αναφέρονται για τη Θεσσαλονίκη και την ιστορία της πριν από αρκετά χρόνια όταν η Θεσσαλονίκη δεν έμοιαζε με τη πόλη που ζούμε σήμερα.), γιατί το post αυτό το γράφω για το δεύτερο βιβλίο του που διάβασα το οποίο ήταν μια μελέτη πάνω στα τραγούδια που γράφτηκαν από τον Τσιτσάνη κατά τη διάρκεια της κατοχής. Μια καταγραφή ουσιαστικά των τραγουδιών η οποία βασίστηκε σε έρευνα του Χριστιανόπουλου και σε άλλα βιβλία που έχουν γραφεί γύρω από το θέμα παλιότερα.

Μέσα από αυτή τη μελέτη, έφτιαξα μια playlist στο youtube, με τα τραγούδια του μεγάλου συνθέτη όπως αναγράφονται στο βιβλίο. Γνωρίζοντας αρκετά από αυτά και μαθαίνοντας άλλα τόσα γνώρισα την ιστορία τους καθώς και μερικά παραλειπώμενα που γράφονται σε αυτή τη μελέτη σχετικά με το πως φτιάχτηκαν ή ακόμη και πως διεκδικούνται από άλλους δημιουργούς.

Enjoy!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s