Εγκατάσταση φ/β στη ταράτσα – 500kWh μέχρι στιγμής

Μετά από αρκετή σκέψη για το αν πρέπει ή όχι να υλοποιήσουμε μια εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στη ταράτσα του σπιτιού μας, πήραμε την απόφαση το περασμένο φθινόπωρο να προχωρήσουμε. Αφού σκεφτήκαμε αρκετά για τον τρόπο τοποθέτησης, μιας και θέλαμε να μην προκαλέσουμε ζημιά στην μόνωση που υφίσταται στο δώμα της πολυκατοικίας, καταλήξαμε στην κατασκεύη ενός σιδερένιου υπόβαθρου το οποίο είναι πακτωμένο στο στηθαίο περιμετρικά και ουσιαστικά κάθεται με το βάρος του πάνω στα πλακάκια που είναι στρωμένα ήδη. Επάνω σε αυτό το σύστημα τοποθετήθηκε η βάση στήριξης της Alumil (ειδικό σύστημα για τοποθέτηση 3 πανελ καθ ύψος) και απλώθηκαν 21 panels της Saint-Gobain Solar ονομαστικής ισχύος 235W. Το σύνολο της ονομαστικής ισχύος του συστήματος συνεπώς είναι 4,935kW το οποίο σημαίνει μονοφασική εγκατάσταση, ένας inverter Sunny Boy 5000TL της SMA και ένας πίνακας με τους ασφαλειοδιακόπτες και την αντικεραυνική προστασία που απαιτείται.

Η δυσκολία κατά την εγκατάσταση του συστήματος ήταν αρκετά μεγάλη γιατί δημιουργήθηκε ουσιαστικά μια ιδιοκατασκεύη η οποία έδωσε από τη μια τα χαρακτηριστικά που θέλαμε ως προς τον προσανατολισμό και την κλίση των πάνελ και εξασφάλισε την αποφυγή κάθε είδους σκίασης  από τα δομικά στοιχεία του δώματος. Το αποτέλεσμα είναι η ασφαλής εγκατάσταση ενός συστήματος ισχύος 5kW σε δώμα με περιορισμένα τετραγωνικά μέτρα διαθέσιμα (λιγότερα από 60) και αρκετούς περιορισμούς από τις σκιάσεις που δημιουργούνται όλο το χρόνο και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η γενική αυτή περιγραφή, τελικά καταλήγει σε μια απλή ερώτηση: Πόσο παράγει εν τέλει αυτό το σύστημα; Θα είναι αποδοτική η επένδυση; Μέχρι σήμερα λοιπόν, από τις 23/06/2012 μέχρι και τις 08/07/2012 (16 πλήρεις ημέρες) έχει παράξει 500kWh. Αυτή η παραγωγή βέβαια είναι σε μια περίοδο πολύ υψηλής παραγωγικότητας όταν η ηλιοφάνεια είναι στο 100% και ο ήλιος περνάει πάνω από το σύστημα για πολλές ώρες κάθε ημέρα. Περιμένουμε λοιπόν ένα πλήρες έτος για να δούμε τη συμπεριφορά του και να καταλάβουμε όλοι μας το πως συμπεριφέρονται όλα αυτά τα συστήματα με πιο σημαντικό την αναμονή για την ετήσια παραγωγή και την επαλήθευση της πρόβλεψης για 6500kWh/y!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s