«Φακέλωμα» ή «Μεγάλος αδελφός»

κ Κούρο,

ξεκίνησα να διαβάζω το σημερινό άρθρο σας που αναρτήθηκε στο site της Ναυτεμπορικής με τίτλο "«Μεγάλο αδελφό» βάζει η εφορία για την επίβλεψη των συναλλαγών", όμως δεν κατάφερα να το ολοκληρώσω. Αφορμή για αυτό στάθηκε η χρήση των όρων "Μεγάλος αδελφός" και "φακέλωμα" που χρησιμοποιείτε για να χαρακτηρίσετε την κίνηση του υπουργείου οικονομικών να ελέγχει βάσει δεδομένων και στοιχείων που έχει συλλέξει, την οικονομική δραστηριότητα των φορολογουμένων.
Σέβομαι την ιδιότητα σας και το δικαίωμα σας να γράφετε όπως επιθυμείτε εσείς στην εφημερίδα, όμως στα πλαίσια της δημοκρατίας που ζούμε θα ήθελα να εκφράσω και τη δική μου άποψη στον δημοσιογράφο, ο οποίος έχει την ευθύνη των λεγομένων του και που απευθύνεται διαμορφώνοντας την κοινή γνώμη στους αναγνώστες, από μία κατά τεκμήριο σοβαρή εφημερίδα. Η διαφωνία μου για το συγκεκριμένο άρθρο έγκειται στη χρήση των όρων "φακέλωμα" και "μεγάλος αδελφός" οι οποίοι παραπέμπουν σε συγκεκριμένες πρακτικές και νοοτροπίες. Ποιες είναι αυτές; Είναι οι νοοτροπίες της παρακολούθησης και την καθολικής παρουσίας του κράτους επί της κοινωνίας που επιβουλεύεται τους πολίτες χρησιμοποιώντας στοιχεία που έχει συλλέξει με δόλιο τρόπο. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Είναι όντως η πρόθεση του υπουργείου και του κράτους αυτή; Η χρήση των όρων αυτών δίνει, σε εμένα τουλάχιστον, την αίσθηση ενός κράτους που θέλει να καταδυναστεύσει τον πολίτη, να μην τον αφήσει ελεύθερο να πράττει αυτό που επιθυμεί και εν τέλει να τον εκβιάζει.
Σήμερα ζούμε σε μια κατάσταση, οικονομική και πολιτική η οποία έχει διαμορφωθεί κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από την απροθυμία του Κράτους να ελέγξει αποτελεσματικά την οικονομική δραστηριότητα της κοινωνίας και να εφαρμόσει στη πράξη την φορολογική πολιτική της, πιο χαλαρή τα περασμένα χρόνια – εντονότατη κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αυτή η κατάσταση οδήγησε όχι μόνο σε αντικειμενικά μειωμένα φορολογικά έσοδα για το κράτος με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση των φόρο-μέτρων και την αύξηση όλων των συντελεστών φορολόγησης τα τελευταία χρόνια αλλά περισσότερο είχε ως αποτέλεσμα στη φορολογική συμπεριφορά όλων και ιδιαίτερα αυτών που μπορούν, να προσπαθούν να αποκρύπτουν εισοδήματα ή ακόμη και να αποφεύγουν την πληρωμή κάθε είδους φόρου. Όμως η κατάσταση αυτή δεν δίνει ένα αποτέλεσμα ισορροπημένο στην κοινωνία, μιας και ορισμένοι εξ ημών μπορούν και αποφεύγουν τη φορολόγηση, ενώ άλλοι δοκιμάζονται όλο και περισσότερο από αυτή.
Συμπερασματικά αυτό που θέλω να θέσω υπόψη σας, όντας ένας πολίτης ο οποίος φορολογείται έντονα τα τελευταία χρόνια είναι ότι τα συγκεκριμένα μέτρα που χαρακτηρίζετε ως "μεγάλος αδελφός" ή "φακελώμα" δεν πρόκειται να μας ζημιώσουν, το αντίθετο. Μακροπρόθεσμα, επιβάλλοντας την ισορροπία θα οδηγήσουν σε ελάφρυνση όλων μας, όλων των πολιτών που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να φοροδιαφύγουν. Δεν έχω κάποιο λόγο να "προφυλάξω" τους φοροφυγάδες από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, οι οποίοι θα μου εξασφαλίσουν εν τέλει κοινωνικές παροχές, υγεία, παιδία κλπ. Γι αυτό το λόγο θεωρώ ανάρμοστη τη χρήση τέτοιων αρνητικών όρων σε αυτή τη περίπτωση για μέτρα τα οποία έχουν σαν στόχο τους παράνομους και όχι τους νόμιμους, αυτούς που δεν σκέφτονται τίποτε άλλο παρά το ίδιο όφελος. Τέλος, θα ήθελα να πω ότι τα βαρίδια – συμπλέγματα του παρελθόντος είναι καλό να τα αφήσουμε σιγά σιγά πίσω μας. Πέρασαν πάνω από 50 χρόνια από τον εμφύλιο και αρκετά από το καιρό της δικτατορίας, δεν χρειάζεται άλλο να δηλητηριαζόμαστε από λάθη του παρελθόντος.

Φιλικά,
Κυριάκίδης Ανδρέας

ΥΓ: Σε αντιπαραβολή παραθέτω το άρθρο του κ Στάγκου από τη Καθημερινή (link) και του κ Ιγνατίου από την Ημερησία (link)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s