Εξέλιξη

ΕΡΤ

Η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ ήταν σίγουρα απότομη αλλά και έντονη. Υπό την πίεση της τρόικας και χωρίς να μπορούν (υποκειμενικά πάντα) να απολύσουν κάποιον δημόσιο υπάλληλο, αποφάσισαν να κλείσουν έναν οργανισμό που έτυχε να είναι η ΕΡΤ για να απολυθούν κάποιοι εργαζόμενοι. Η επιλογή αυτή είτε είναι τυχαία, γιατί ταίριαζε ο αριθμός των εργαζομένων προς απόλυση με τις επιταγές της τρόϊκας είτε είναι μια συμβολική κίνηση για να πληγεί ένας οργανισμός ο οποίος συμβόλιζε στο έπακρο την αλλαζονεία και την αναξιοκρατία του δημοσίου.

2500 περίπου εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους και ξαφνικά, οριζόντια υπήρξε η αξιολόγηση και η ποινή για όσους δεν άξιζαν τη θέση τους συμπαρασύροντας και τους άλλους, τους καλούς. Λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις ότι υπάρχει πρόθεση να ανοίξει μια νέα ΕΡΤ συρρικνωμένη αλλά με σωστά μεγέθη, το αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας φαίνεται να μοιάζει ως η φυσική εξέλιξη. Μια εξέλιξη που στο δικό μου το μυαλό θα σήμαινε στη διάρκεια των χρόνων που πέρασαν αξιολόγηση του προσωπικού, αναθεώρηση σε τακτά χρονικά διαστήματα των υποχρεώσεων και των παροχών των υπαλλήλων, ορθή συνδικαλιστική λειτουργία σε μια βάση κοινής ωφέλειας για τον εργοδότη και τον εργαζόμενο, διορθωτικά μέτρα σε περιπτώσεις αλλαγής του κόστους, διαρκής διάθεση για εξοικονόμηση πόρων και εννοείται μια λογική συνέχειας και συνέπειας του οργανισμού.

Όλα αυτά επί τόσα χρόνια δεν γινόταν και δεν γίνονται στο μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου τομέα εξαιτίας του κομματισμού, των πελατειακών σχέσεων και της νοοτροπίας μας ότι το κράτος οφείλει να μας ταϊζει. Το μοντέλο αυτό κατέρρευσε καλώς ή κακώς, πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα στον καθημερινό τρόπο αντίληψης της ζωής μας ως κοινωνία, στον τρόπο που θα βγάζουμε τα προς το ζήν. Οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι, το υγιές κομμάτι δηλαδή, αυτοί που πονάνε τη δουλειά τους και θέλουν να τιμούν τα χρήματα που παίρνουν οφείλουν να κοιτάξουν το συνάφι τους καλύτερα. Να το κοιτάξουν και να αναρωτηθούν αν πρέπει να βάζουν πλάτη στην άρνηση της αξιολόγησης, στην άρνηση της τιμωρίας των επίορκων, στην άρνηση της αξιοκρατίας.

Αλληλεγγύη για όλους και με όποιο κόστος; Αυτός ήταν ο δρόμος μέχρι τώρα και το αποτέλεσμα είναι αυτό που ζούμε σήμερα. Περίπου ένα εκατομύριο απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα χωρίς να έχει ανοίξει ρουθούνι, σε αντιπαράθεση με 2500 απολύσεις στην ΕΡΤ ανθρώπων που κάποιοι από αυτούς πληρώνονταν πλουσιοπάροχα από τους απολυμένους μέσω της χρέωσης στην ηλεκτρική ενέργεια. Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s