Facebook & Twitter στην Ελλάδα μετά από 8 χρόνια κρίσης

Ο ορισμός της λέξης «οχετός» σύμφωνα με τη wikipedia είναι:

Στην Ελληνική πραγματικότητα, μέσα από τα δικά μου μάτια στον κόσμο του internet, αυτή η λέξη έχει ακόμη μια έννοια, αυτή των social media όπως το facebook και το  twitter. Δεν εννοώ συνολικά το fb και το twitter αλλά τα posts που βρίσκουν το δρόμο τους στους δικούς μου λογαριασμούς… Στο κείμενο αυτό δεν θα κατηγορήσω κανέναν άλλο παρά τον εαυτό μου για το γεγονός ότι δαπανώ τόσο χρόνο για να scrollάρω στην οθόνη του κινητού μου στα social media μήπως και διαβάσω κάτι ενδιαφέρον, κάτι ακόμη να «καταναλώσω» σε πληροφορία για να γεμίσω τα χρονικά κενά της ούτως ή άλλως γεμάτης μέρας μου. Κατά χρονικά διαστήματα συνηδητοποιώ το είδος των «νερών» που περνούν από μπροστά μου και προσπαθώ να αλλάξω αυτούς που παρακολουθώ, σε μια αναζήτηση η ροή αυτή πληροφορίας να είναι πιο καθαρή, πιο φρέσκια πιο χρήσιμη και ουσιαστική για μένα, όπως το καθαρό νερό.

Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι ζωφερή. Παρατηρείς ότι αυτοί που ποστάρουν συχνότερα είναι άνθρωποι που θέλουν να προκαλέσουν το ενδιαφέρον σου με όποιο τρόπο ή να φωνάξουν για το δήθεν δίκιο που έχουν για το όποιο θέμα της επικαιρότητας… Κοινός τόπος σε όλες αυτές τις αναρτήσεις είναι η ανυπαρξία σκέψης και ουσιαστικού νοήματος. Κάτι που ακόμη παρατηρώ είναι η απουσία ουσιαστικού σχολιασμού ή συζήτησης κάτω από αυτά τα posts. Γρήγορη κατανάλωση λοιπόν, με πολλά likes που γίνονται για διάφορους λόγους καλύπτοντας ανασφάλειες, αδυναμίες, απουσία κριτικής σκέψης, προσπάθειας επιβολής της άποψης χωρίς να αφήνω σε άλλον να πει τη δική του και εν τέλη καθολική επικράτηση της λογικής της αντίθεσης του εμείς ή αυτοί και όχι του δημιουργικού, συνθετικού διαλόγου. Όχι στην κοινοποίηση πληροφορίας που πιθανώς να έχει ενδιαφέρον, αλλά μόνο φωνές που κράζουν…. Άραγε ποιόν/ά; τους «φίλους μας στο fb»;

ΥΓ

Λίγες μέρες μετά την ανάρτηση αυτού του post, σε ανώτατο πολιτειακό επίπεδο, επιβεβαιώνομαι. Δεν υπάρχει ελπίδα καμιά, δεν υπάρχει κάτι στο οποίο μπορεί κάποιος να δει μια χαραμάδα ελπίδας και διεξόδου για αυτή τη χώρα. Ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας «κοντράρονται» μέσω twitter… twitter1-thumb-large[1]

Γιατί να μην κοντραριστούν δημόσια και για το ποιός την έχει μεγαλύτερη; Ή γιατί να μην τους δούμε στο Survivor να μονομαχούν για το ποιός θα είναι ο νικητής, χωρίς να νοιάζονται αν η χώρα (οι ζωές μας δηλαδή) πάει κατά διαόλου…

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.