Ενέργεια

Ενεργειακός επιθεωρητής

Κάποιες πηγές πληροφόρησης για το τί είναι ένας ενεργειακός επιθεωρητής μπορεί κάποιος να βρεί στις παρακάτω ιστοσελίδες:

Που και Πότε απαιτείται το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.)

Σύμφωνα με τον νόμο 3661/2008, ο οποίος τροποποιήθηκε με το άρθρο 10 του νόμου 3851/2010 και με το άρθρο 28 του νόμου 3889/2010, από τις αρχές του 2011 απαιτείται η έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) για όλα τα κτίρια με συνολική επιφάνεια άνω των 50 τ.μ., τα οποία χρησιμοποιούνται για κατοικίες (μόνιμες ή παραθεριστικές), γραφεία, εμπορικούς σκοπούς, εκπαίδευση, συναθροίσεις κοινού, προσωρινή διαμονή, υγεία κ.α. Ειδικότερα, η έκδοση του Π.Ε.Α. είναι υποχρεωτική: α) Από 1 Ιανουαρίου 2011 για όλα τα νεόδμητα κτίρια ή τα πλήρως ανακαινιζόμενα κτίρια. β) Από 9 Ιανουαρίου 2011 για κάθε πώληση ή αγορά ενιαίου κτιρίου. γ) Από 9 Ιανουαρίου 2011 για κάθε πώληση ή αγορά τμήματος κτιρίου (π.χ. διαμέρισμα, γραφείο, κατάστημα κ.λπ.). δ) Από 9 Ιανουαρίου 2011 για κάθε ενοικίαση ενιαίου κτιρίου. ε) Από 9 Ιανουαρίου 2012 για κάθε ενοικίαση τμήματος κτιρίου για κατοικία ή για επαγγελματική στέγη (π.χ. διαμέρισμα, γραφείο, κατάστημα κ.λπ.). Η έκδοση του Π.Ε.Α. είναι υποχρεωτική μόνο για την κατάρτιση νέων συμβάσεων μίσθωσης και όχι για ανανεώσεις υφιστάμενων συμβάσεων. Δεν απαιτείται η έκδοση του Π.Ε.Α. για κτίρια με συνολική επιφάνεια ίση ή κάτω των 50 τ.μ. και για κτίρια που χρησιμοποιούνται ως βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, αποθήκες, πρατήρια υγρών καυσίμων, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων κ.α.
πηγή

Παραγωγή ηλ. ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών panels

Μια νέα προοπτική ξεκίνησε με την ανάληψη της αντιπροσωπείας και διανομής για την Ελλάδα των φωτοβολταϊκών συστημάτων του διεθνούς οίκου Saint Gobain Solar από την εταιρία Α. Μεταξιώτης Α.Ε. Σε αυτόν τον τομέα έντονο ρόλο παίζουν το νομικό πλαίσιο το οποίο διέπει την εγκατάσταση αυτών των συστημάτων, η ΔΕΗ μέσω της οποίας πραγματοποιείται η επιδότηση της τιμής πώλησης της παραγόμενης ενέργειας αλλά και η μή πρώτερη εμπειρία λειτουργίας αυτών των συστημάτων.
Ενδεικτικά, πληροφορίες σχετικά με το θέμα μπορούν να αναζητηθούν στα παρακάτω links:

Ανακοινώσεις:

SCHEDA POWERMAX LR

Σημαντικότερα projects

Από τα project στα οποία έχω εμπλακεί τα σημαντικότερα είναι οι δύο εγκαταστάσεις φ/β συστημάτων του ομίλου Μεταξιώτης ισχύος 500kW η κάθε μια. Βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του ομιλου, στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης και στη Ριτσώνα Βοιωτίας αντίστοιχα ενώ τοποθετήθηκαν σε βιομηχανικές στέγες αποθηκών. Οι επιλογες των προμηθευτών στα επιμέρους υποσυστήματα των εγκαταστάσεων έγιναν λαμβάνοντας ως κύριο κριτήριο την ποιότητα των υλικών αλλά και την αδιάλειπτη λειτουργία. Αναλυτικότερα οιπρομηθευτές του εργου ήταν οι εταιρίες: Saint-Gobain Solar, Schletter, SMA, Schneider. Η ιδιαιτερότητα του έργου αυτού ήταν η επιλογή ενός μικτου μοντέλου για την κάλυψη της ισχύος που είχε τεθεί ως στόχος, δηλαδή η επιλογή πολυκρυσταλλικών πάνελ για τις Νότιες πλευρές των στεγών και thin film για τις Βορινές. Με αυτόν τον συνδιασμό επιτυγχάνεται η μέγιστη ενεργειακή απόδοση για τη συγκεκριμένη λύση. Επιπλέον, η επιλογή του συστήματος της Schletter FixT2, εξασφάλισε τη στατική επάρκεια του συστήματος (σύνδεση του συστήματος στήριξης ) αλλά και την ανύψωση των πάνελς σχεδόν 10 εκατοστά από την τραπεζοειδή λαμαρίνα του βιομηχανικού κτιρίου με αποτέλεσμα τον ικανοποιητικό αερισμό τους. Οι inverters του συστήματος που έχουν αναλάβει τη μετατροπή του συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο είναι της SMA, πρωτοπόρου εταιρίας στο τομέα των inverters για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, οι οποίοι εξασφαλίζουν υψηλούς βαθμούς απόδοσης τόσο για τα πολυκρυσταλλικά όσο και για τα thin film panels. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το επίπεδο service που παρέχεται σε περίπτωση αστοχίας. Τέλος, η επιλογή του οικίσκου που περιλαμβάνει τρία διαφορετικά πεδία χαμηλής τάσης, μετασχηματιστή και μέσης τάσης να κατασκευαστεί από την ίδια τη Schneider electric στα Οινόφυτα Αττικής ήταν στρατηγικής σημασίας παρά το αυξημένο κόστος μιας και η ποιότητα που προσφέρει θα δώσει στο συνολικό σύστημα την ακεραιότητα, την ορθή και αδιάλειπτη λειτουργεία που απαιτείται.

Η διαμόρφωση της μελέτης εφαρμογής καθώς και η διαχείριση του έργου τόσο ως προς τη προμήθεια του υλικού όσο και ως προς τη διάθεση του εξειδικευμένου και κατάλληλου εργατικού δυναμικού ήταν μια πρόκληση μιας και τα χρονικά περιθώρια που είχαν τεθεί από την διοίκηση ήταν αρκετά στενά. Παρά τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια υλοποίησης, η εφαρμογή ολοκληρώθηκε με επιτυχία και τα δυο έργα είναι ήδη ολοκληρωμένα και συνδεδεμένα στο δίκτυο.


Βέβαια ένα πολύ μικρότερο έργο αλλά με διαφορετική σημασία είναι αυτό που έχω παρουσιάσει εδώ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s